Sladké papriky, ktoré sa melú na prášok pochádzaju z južného Mexika. Priviezli ich Španieli. Pestovanie papriky na mletie sa udomácnilo v Maďarsku a aj na Slovensku. Dnes sa na našom trhu predáva hlavne mletá paprika zo Španielska a južnej Ameriky. Slovenská a maďarská parika sú veľmi kvalitné, ale aj mierne drahšie. Farbivosť papriky sa udáva v ASTA. Bežná paprika na trhu má 80ASTA. Mäsiari zvyčajne požadujú 130ASTA. My dodávame papriku až so 180ASTA. Podľa odtieňa červenej farby je ťažké oceniť farbivosť, aj tmavo červená parika môže obsahovať málo farbiva. Ak nemáte informáciu o farbivosti, skúste pomrviť trochu papriky medzi prstami, prípadne ju trochu nasliňte a uvidíte, ako Vám zafarbí prsty. Dôležitá je aj chuť. Kvalitná parika je sladkastá a chutí po čerstvej paprike. Menej kvalitné bývajú horkasté.